روشنفکر/ «صدای بلند جانهای جهان؛ از احمد کایا تا باب دیلان» عنوان کتابی است به قلم و ترجمه «بهرام رحمانی» از نویسندگان پرکار ایرانیِ ساکن سوئد، که در اواخر سال ۲۰۱۶ میلادی توسط نشر «کتاب ارزان» در شهر استکهلم، انتشار یافته است.
توجه ویژه بهرام رحمانی به این دو هنرمند روشنفکر و در عین حال متعهد به آلام اجتماعی، قابل تحسین است. زمان انتشار این کتاب نیز با توجه به اینکه «باب دیلان» به تازگی برنده جایزه نوبل ادبیات گشته است، بیش از پیش توجه آدمی را به این اثر ارزنده جلب میکند.
نویسنده در این اثر کوشیده تا بازتاب دهنده شیوه نگرش و بینش این دو هنرمند تاثیرگذار در موسیقی معاصر باشد و به خوبی این رویکرد را به قلم کشیده است..
احمد کایا» ترانهسرا و خواننده سرشناس کرد تبار ترکیهای، در طول زندگی«خود بارها از سوی دادگاه امنیت ملی، جلب و بازداشت شده است. این اتفاق به قدری با زندگی وی در آمیخته بود که در مصاحبهای گفت: «آدرس دوم من اداره امنیت ملی ترکیه است.»
احمد کایا 30 آوریل 1998 دادگاهی شد. جلسه دادگاه امنیت ملی ترکیه (D.G.M)، بهطور مستقیم از رسانههای ترکیه منتشر شد و مردم دفاعیه نسبتا طولانی و محکم وی را شنیدند. بخشهایی از دفاعیه وی چنین است: «هر سیستم قانونی که بر اساس وجدان بنا شده باشد نمیتواند یک موسیقیدان را که سالها مخالفت خود را با تجزیه کشور اعلام کرده است متهم کند. من آنچه که دیگران زمزمه میکنند را فریاد میزنم. موسیقی یک زبان جهانی است و هیچ ترانهای نمیتواند مردم جهان را جدا و دستهبندی کند. اگر آنانی که در آن شب به من حمله کردند یک لحظه به وجدانشان رجوع کنند و دست از تقسیم کردن انسانها به ما و آنها بردارند، جامعه سالمتری خواهیم داشت»
باب دیلان یک هنرمند جهانی است که از جمله گفته است: «نمیتوانید در یک زمان هم عاقل باشید و هم عاشق». در فیلم مستند «راهی به خانه نیست» ساختهی مارتین اسکورسیزی. «آدم وقتی موفق است که صبح از خواب بیدار بشود و شب به خواب برود و در آن میان، کاری را که با تمام وجود دوست دارد، انجام بدهد». «قهرمان کسی است که درک درستی از مسئولیتی دارد که در کنار آزادی عمل، بر دوش او گذاشته شده است».
تارنمای روشنفکر مطالعه این اثر ارزشمند را به خوانندگان خود توصیه می کند.