روشنفکر/ خبر جمعآوری دیشهای ماهوارهای از بام خانههای هزاران ایرانی، در شهر تهران و سایر شهرها، نشان از این واقعیت دارد که رسانههای خارج از کشور، بیش از پیش توان تاثیرگذاری بر افکارعمومی ایرانیان را داشته و دارند. این در حالی است که بسیاری در طول این سالها کوشیدهاند تا طوری وانمود کنند که این رسانه ها توان تاثیرگذاری چندانی بر فکر و ذهن ایرانیان نداشتهاند.
اگرچه ضعفهایی به واسطهي نبودامکانات مالی و فقدان نیروهای حرفهای، همواره یکی ازمعایب رسانه های خارج از کشور میباشد. اما آنچه مسلم است برغم این نقصان، باز توانستهاند مخاطبان بسیاری در داخل کشور جذب نمایند. در غیراینصورت چرا حاکمیت باید اینگونه بهطور گسترده به جمع آوری دیشهای ماهوارهای و فیلتر اینترنت روی بیاورد.
واکنشعصبی حاکمیت به روزنامهنگاران و ابزارهای اطلاعرسانی بهترین دلیل براین ادعااست که حوزه تاثیرگذاری این رسانهها بیش از آن است که ما تصور میکنیم.
رسانه و ارتباط آزادانه و بدون محدودیت آن با توده مردم، همواره یکی از نگرانیهای دیکتاتوریها در تمام نقط دنیا بوده و خواهد بود.
روند برخورد با رسانهها در طول این سی و هشت سال، به خوبی نشان از آن دارد که حکومت اسلامی نوک پیکانه خود را به قلب آنها بیش از هرچیزی نشانه گرفته و برخورد با آنان را اولویت اصلی خود قلمداد می کند.
ترکیه نمونه دیگری از این فرایند است که اینروزها بیش از گذشته سعی میکند تا درسرکوب رسانههای آزاد بکوشد تا مقدمات گذار از یک جامعه سکولار و آزاد به یک جامعهی مذهبی و بسته را فراهم آورد. این درحالی است که بسیاری از سرمایهسالارانِ دنیایِ کنونی نیز، سعی میکنند تا از این ابزار جادویی جهت تامین منافع خود، بیشتر بهره ببرند. گزارش جدید گزارشگران بدون مرز درباره این رویکرد بیش از پیش موجب شده تا ناظران مستقل، با نگرانی به آیندهی رسانههای آزاد بنگرند.
با این وجود و با این محدودیتها، به نظر میرسد که رسانههای تصویری و اینترنتی در خارج از کشور همچنان میتوانند با خوشبینی به وظیفه خود یعنی آگاهی رسانی و روشنگری بپردازند.
تهیه شده در گروه نگاه روشنفکر